Kako izbrati popolno lubenico?

Kako izbrati perfektno lubenico, sočno in sladko?

Avtor: Skupina mladismo, 25.07.2017


1. BARVA FLEKA (tam kjer lubenica leži na zemlji)

Mora biti RUMENA in ne bela. To je prvi pokazatelj. Dlje časa ko lubenica leži na zemlji, bolj rumena je ta točka. To posledično pomeni da je tudi bolj sladka, saj je dlje časa zorela na polju. Tiste z belim flekom pa so bile pobrane veliko hitreje in nikoli niso tako polnega okusa.


2. TEŽA

Ko jo potežkaš v rokah, mora biti za svojo velikost po občutku čim težja.


3. ZVOK

Zvok ob trkanju po lubenici mora bit "votel" in ne "globok". Če je globok je lubenica lahko že gnila, kašasta pa skoraj zagotovo. Taka lubenica je pač prestara, ker je že dolgo časa nekje skladiščena, zato takšne robe ne kupujte. Če je bila odtgana pred kratkim pa je zvok votel in taka lubenica je še čvrsta - hrusta.

4. MREŽA

Na olupku oz. take rjave črtice - pomenijo, da jo je obiskala čebela in jo oplodila. Več kot jih je, večkrat je bila oprašena in posledično je slajša. Isto velja tudi pri melonah. Če ima melona na olupku veliko mrež, je slajša.

VIR: FB PRESNI UŽITKI


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik.

Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Klub študentov občine Celje