Teh napak nikoli ne naredi na prvem razgovoru za službo!

3172
3172

Priprava na razgovor za službo zajema veliko več kot iskanje najpogostejših vprašanj na spletu - poskrbeti moraš za svoj videz, narediti dober prvi vtis, imeti veliko znanja o delodajalcu, ciljni družbi in produktu ter točno vedeti, kako prepričati delodajalca, da si prav ti pravi za "the job". Stand up komik, Gašper Bergant, je zato pripravil video, v katerem ti, seveda v svojem duhovitem stilu, svetuje, katere so tiste napake, ki jih na prvem razgovoru nikakor ne smeš narediti.


Gašper Bergant je najopaznejši domači stand-up komik mlajše generacije, katerega humor vre z vseh koncev. Poleg nastopanja na odrih,  kjer v v smeh spravlja slovensko občinstvo, se ukvarja tudi s pisanjem. Za projekt Vzajemne, DOBRODOŠLI V ODRASLOST, je pripravil video, o sicer zelo resni in odgovorni temi, o prvem razgovoru za službo, kjer pa seveda ni pozabil na svoj prepoznaven smisel za humor. 

TE ZANIMA ŠE:
Kako se obleči za razgovor za službo?


KAJ TI SVETUJE GAŠPER, PREVERI V VIDEU:

TO SO NAJVEČJE NAPAKE NA ZAPOSLITVENEM RAZGOVORU:

Slabe komunikacijske sposobnosti

Pomembno je, da dobro komuniciraš z vsemi, ki jih srečaš pri iskanju zaposlitve. Tudi če nisi po naravi komunikativen, se poskusi na vsak pogovor odzvati pozitivno. Ponudi močan stisk roke, izžarevaj zaupanje, glej ljudi v oči in ne govori po tiho. 

Prevelika sproščenost

Na razgovoru se obnašaj profesionalno, ne oglašaj se na telefon oz. ga pred razgovorom izklopi. Hrana, kava in stekleničke vode ne sodijo na razgovor. Ne vzemi nič drugega razen sebe, svojega življenjepisa in seznam referenc.

Skromnost ali bahavost

Ne pretiravaj, a obenem ne bodi preskromen. Ne pozabi predstaviti svojih dosežkov, vendar ne pretiravaj z bahavim obnašanjem, saj lahko s tem pustiš vtis, da si oseba, ki se bo težko vklopila v nov kolektiv.

Nisi z glavo pri stvari

Verjemi, da delodajalci nimajo časa, da bi vsak intervju izvajali eno uro, zato ti bodo izredno hvaležni, če boš na vprašanje odgovoril točno. Prav tako teme, ki niso predmet razgovora niso primerne za  dragoceni čas, ki ti je odmerjen. Obdrži delodajalčevo pozornost in rdečo nit pogovora.

TE ZANIMA ŠE:
Kako do tvojega prvega šihta?

Laganje

Laganje ti zagotovo ne koristi. Ne pozabi, da lahko oseba, ki te intervjuja, na podlagi tvojih odgovorov hitro ugotovi, ali ji lažeš. Četudi dobiš zaposlitev z laganjem, ti bo ob razkritju to bolj škodilo kot koristilo.

Blatenje in negativizem

Na razgovoru ne kritiziraj nikogar, poslovni svet je manjši, kot se ti zdi in prav lahko se zgodi, da boš blatil nekoga, ki je v dobrih poslovnih ali zasebnih odnosi s tvojim bodočim delodajalcem. Ostani pozitivno naravnan!

Ne poznaš podjetja, njihove vizije ali produkta

Ne boš verjel, koliko delodajalcev mora še zmeraj opozarjati ljudi, da si pred razgovorom vzamejo čas in sami spoznajo podjetje (spletne strani, članki, družbena omrežja). Nobenega izgovora ni, da na intervjuju ne bi znal sodelovati v pogovoru o nadaljnji rasti podjetja. Prav tako na vprašanje: »Ali bi v našem podjetju karkoli spremenili, izboljšali?« nikakor ne postrezi z odgovorom: »Ne, zdi se mi, da je vse super.« Vedno obstaja prostor za izboljšanje in podjetja točno to želijo tudi od novih zaposlenih; ideje in samoiniciativnost pri iskanju novih rešitev. 

Previsoka pričakovanja in takojšnje spraševanje o dopustu in plači

Veliko pametneje je uvodoma postavljati vprašanja o podjetju in delu samem. Temo financ in dopustov načni šele, ko si prepričan, da si pridobil naklonjenost delodajalca oziroma na naslednjem intervjuju.

TE ZANIMA ŠE:
20 stvari, ki jih delodajalci ne želijo videti v tvojem življenjepisu


DOBRODOŠLI V ODRASLOST:)
Če si ravnokar izgubil/-a študentski status ali dopolnil/-a 26 let, je Vzajemna pravi naslov zate, saj te bo enostavno pripravila na odraslost. Ob sklenitvi najugodnejšega dopolnilnega zavarovanja pa prejmeš tudi eno izmed lepih daril.

Spremljaj portal ODRASEL.SI, kjer skrbijo za vedno sveže, zanimive in zabavne vsebine o tem, kako se vesti na službenih razgovorih, kje poiskati aktualne informacije o službah in “kako si spedenat gud šiht.”

3172

Nalaganje vsebine...

Loading...