12 najboljših trikov za učenje, ki jih moraš poznati med izpitnim obdobjem

2403
2403

Novo študijsko leto je tu in prav kmalu se boste lahko pričeli učiti! Res je, da visenje v knjižnici preverjeno deluje, učinkoviti pa so tudi drugačni načini učenja. Za vas smo zbrali 10 najboljših nasvetov za učinkovito učenje.

1.UČI SE, KO SI UTRUJEN.

Raziskave kažejo, da si med spanjem zapomnimo stvari, ki smo se jih naučili pred spanjem, zato je to optimalni čas, da se naučimo detajle, ki si jih sicer ne moremo zapomniti.

2. RAZDELI SNOV NA VEČ DELOV.

Dobra taktika za učenje je fragmentacija podatkov na majhne dele. Eno poglavje si razdeli na deset delov, ker si lažje zapomniš manjše kose informacij.

3. USTVARI ZGODBO.

Če podatke razvrstiš v zabavno zgodbo, si jo zagotovo lažje zapomniš. Vsi smo si zapomnili stavek Ta suhi škafec pušča, kajne?

4. PREMIKAJ SE.

Če se učimo na enem mestu, bomo vse informacije prej pozabili. Vsakič, ko se premaknemo, prisilimo možgane, da delajo nove povezave med informacijami.


5. UČI SE RAZLIČNE SNOVI.

Ne uči se samo ene snovi - ko se spraviš k učenju, se uči snov iz različnih poglavij, ker si tako bolje zapomniš informacije.

6. IZPRAŠUJ SE MED UČENJEM.

Najboljši način učenja je preizkus med učenjem. Raziskave kažejo, da težje, kot se spomnimo nekega podatka med izpraševanjem, bolje si ga bomo zapomnili vnaprej.

7.NAPIŠI SI.

Raziskava pravi, da si informacije najbolj zapomnimo, ko jih zapišemo. Zato uporabi spretnosti prstov in snov napiši z najlepšo možno pisavo.

8. PONAVLJAJ NAGLAS.

Če si snov prebereš na glas, jo pravzaprav shranjuješ dvojno - najprej jo vidiš, nato pa še slišiš.


9. PIJ.

Raziskave kažejo povezavo med kofeinom in učenjem. Pitje kave ali čaja nas namreč ohranja budne in bolj pripravljene na učenje.

10. NAGRADI SE.

Nič ni narobe s piškotom, čokolado ali pol ure, preživete na Instagramu. Med učenjem si seveda moraš privoščiti pavzo, da se ima snov čas usesti v možgane, zato ne pozabi na kakšen sladek prigrizek.

11.MEDITIRAJ.

Meditacija sprošča. Sploh v stresnem času, ko se moraš učiti. Ne rabiš meditirati eno uro, dovolj bo že, če pred učenjem tri minute strmiš v steno in odmisliš vse ostalo.

12. ZAPLEŠI.

Zagotovo si kdaj zaplešeš, da se sprostiš. Na to se lahko zaneseš tudi v primeru učenja, saj ples in petje preženeta anksioznost in sproščata endorfine, ki te osrečujejo.


NAČINOV UČENJA JE NEŠTETO. NEKATERIM USTREZA UČENJE ZVEČER, NEKATERIM ZGODAJ ZJUTRAJ, ZATO PREVERI, KATERI NASVETI UČINKUJEJO ZATE. KATERIH NASVETOV PA SE MED UČENJEM DRŽIŠ TI?


2403

Nalaganje vsebine...

Loading...