Evropska komisija načrtuje: V EU se bomo držali samo še poletnega časa

480
480

Kot poroča portal 24ur.com, je predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker za nemško televizijo ZDF že zjutraj napovedal, da bo v EU poslej imela le še poletni čas:"Glasovanje je bilo jasno: večina sodelujočih v posvetovalnem vprašalniku EU si želi trajen poletni čas. Tako tudi bo."

Rezultati vprašalnika, v okviru katerega je več kot 4,6 milijona Evropejcev podalo svoje mnenje o ureditvi poletnega časa, so pokazali, da je velika večina Evropejcev proti premikanju ure. Po neuradnih podatkih, ki so ta teden pricurljali v javnost, se je 80 odstotkov sodelujočih izreklo proti premikanju ure dvakrat letno.

NA KOMISIJI PRIPRAVLJAJO PREDLOG

Kot so nato sporočili s komisije, bodo sedaj pripravili ustrezni zakonodajni predlog, nato pa so na potezi države članice in Evropski parlament. Kdaj bo Evropska komisija podala uradni predlog in kdaj bi lahko bila sprejeta končna odločitev, še ni znano.

Po sedanji zakonodaji EU o ureditvi poletnega časa je treba ure premakniti dvakrat letno, da bi upoštevali spreminjanje dolžine dnevne svetlobe in izkoristili razpoložljivo svetlobo v določenem obdobju. 

V SLVENIJI PREMIKAMO URINE KAZALCE ŽE 16 LET

V Evropski uniji velja ureditev poletnega časa od leta 1980, kar zagotavlja enoten pristop glede premika ure na enotnem trgu. Nekatere članice pa so poletni čas začele uporabljati že pred tem. V Sloveniji so tako kot drugod v nekdanji Jugoslaviji premik ure uvedli leta 1982.

Vir: 24ur.com


480

Nalaganje vsebine...

Loading...