NOVOST: Polnoletni dijaki si bodo sami pisali opravičila

400
400

Novo šolsko leto učencem srednjih šol prinaša veliko novosti. Zaradi sprememb nekaterih zakonov si bodo lahko polnoletni dijaki po novem sami pisali opravičila za odsotnost od pouka. Če bodo želeli imeti starši vpogled v njihovo učno uspešnost, bodo morali dijaki k temu dati soglasje.

Na ministrstvo so naslovili ogromno pripomb, prav tako imajo že brez pravilnikov ob uvajanju novega delovnega časa in uredbe o varstvu osebnih podatkov v šolah veliko dela.

Predstavnica skupnosti gimnazij v Zvezi srednjih šol in dijaških domov Slovenije ter ravnateljica Gimnazije Novo mesto Mojca Lukšič, dodaja, da jim je žal, da ministrstvo problema polnoletnosti in opravičevanja ni prepoznalo in ni poskrbelo, da bi podaljšali starševsko pravico za čas, ko ima otrok status dijaka.

Sprememba tudi pri dodeljevanju vzgojnih ukrepov

Med težavami, ki jih naplavljajo novi pravilniki, izpostavi ukinjanje stopnjevanja vzgojnih ukrepov. Stopnjevanje ukrepov so umaknili z razlago, da dijak ne more biti izključen, ker je denimo petkrat kadil pred šolo. 

Ob vseh spremembah ima vsaka šola specifične težave. Tako nekateri ravnatelji izpostavljajo možne zaplete pri pritožbi nad oceno. Že zdaj se dijak ni mogel pritožiti zoper oceno sredi šolskega leta, temveč le ob koncu, ko so morali za presojanje o ustreznosti imenovati posebno komisijo. Vendar pa je doslej ravnatelj lahko presojal o upravičenosti pritožbe, odslej pa bodo morali odločati o prav vsaki pritožbi.

Na ministrstvu s spremembo zadovoljni

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi dr. Maja Makovec Brenčič, za zdaj ne razmišljajo o umiku pravilnikov. Ta meni, da je dejstvo, da se s polnoletnostjo spremeni status otroka, nesporno in v šolski zakonodaji upoštevano na ustrezen način.

Na ministrstvu še pojasnjujejo, da je bil sedaj ukor razčlenjen na tri stopnje glede na težo kršitve, po novi ureditvi v pravilniku pa ni posebej opredeljena razčlenitev ukora, temveč se ta vzgojni ukrep, ob tem ko se izreče, poimenuje glede na to, kdo ga izreče.


400

Nalaganje vsebine...

Loading...