Ob vonju te rastline do boljših rezultatov pri učenju!

1060
1060

Ko samo učenje ne pomaga več, se je včasih dobro obrniti na naravna zelišča, ki lahko pomagajo pri boljšem pomnjenju.

Foto: Pixabay

Vodja raziskava Mark Moss z Univerze Northumbria je za BBC dejal, da se rezultati ujemajo s predhodnimi poskusi z odraslimi, študija pa po njegovem podpira tradicionalna prepričanja o rožmarinu.

STAROGRŠKI ŠTUDENTJE NA IZPITE Z ROŽMARINOM

Že starogrški študenti so na izpite nosili vence iz rožmarina. Da je rastlina povezana s spominom, je vedel tudi Shakespeare. V njegovi slavni igri Ofelija pravi Hamletu: "Vzemi rožmarin, ki bo dal tvojemu spominu novih moči."

V Mossovih testih je sodelovalo štirideset osnovnošolcev, starih 10 in 11 let. Izvajali so jih v posebnih pomnilniških v sobah z in brez vonja rožmarina. Moss je dejal, da so tisti, ki so bili izpostavljeni tej sredozemski rastlini, imeli v povprečju za pet do sedem odstotkov boljše rezultate.

Rezultat iskanja slik za ROSEMARYSredozemska rastlina velja za skoraj magično.

"Vonj po rožmarinu pomaga, da si informacije lažje in bolje zapomnite, saj povečuje miselno zbranost," je dejal Moss. Človeški čut za vonj je namreč zelo občutljiv in vpliva na nevrotransmiterjev v možganih, ki so povezani s spominom, je dodal: “Aroma rožmarina vsebuje sestavine, ki delujejo na živčni sistem, ki je povezan s spominom,” pojasnjuje vodja britanske raziskave Mark Moss.


1060

Nalaganje vsebine...

Loading...