Mladi Belokranjci zmorejo vse, potrebujejo samo priložnost

448
448

Črnfest, festival dobre glasbe, hrane, gledališča in smeha se v Črnomlju začenja že čez dva dni in bo trajal vse tja do 1. septembra. In prav takšni projekti so dokaz, da se stvari premikajo v pravo smer ter da lahko mladi dosežejo ogromno.

Tako menijo mladi Belokranjci, ki si želijo v domači pokrajini ustvarjati, rasti in razvijati svoje potenciale. Po gospodarski krizi, ki je Belo Krajino prizadela skoraj bolj kot ostale slovenske regije, se stanje namreč močno izboljšuje.

Največji problem v pomanjkanju delovnih mest za visoko izobražene

Člani Kluba Belokranjskih študentov pravijo, da imajo mladi v Beli krajini v vseh 3 občinah drugačen status, pri čemer je pohvalno sodelovanje z županjo in tudi celotno Občino Črnomelj, saj vedno najdejo kompromis in uspešno sodelujejo že vrsto let.

Mladi so vključeni tudi v poseben odbor, kjer lahko izrazijo svoje želje, težave in poglede, ki se jih trudijo v največji meri upoštevati. Vedno imajo posluh za mlade in tako ima mladinsko organiziranje odlične pogoje za delovanje.

Sodelujejo lahko pri izvedbi projektov, ki zadevajo prihodnost Bele krajine, saj jim ni vseeno za prevelik beg možganov. Želijo si pozitivnega gospodarskega razvoja Bele krajine in vzpostavitve čim več delovnih mest za izobražen kader, česar pa trenutno primanjkuje.

Želja skoraj vsakega Belokranjca je vrnitev v domače okolje, kar je tudi v skladu s sloganom Kluba belokranjskih študentov Belokranjci do konca svojih danof.

Črnfest je dokaz, da je mladim le treba dati priložnost

V Beli Krajini se spremembe na področju mladih vsekakor dogajajo, je pa za to treba pokazati mnogo želje in truda.

Črnfest je festival, ki ga pripravljajo izključno mladi Belokranjci, aktivisti Kluba belokranjskih študentov, Mladinskega kulturnega kluba Bele krajine in Mladinskega centra Bit. V sami ožji ekipi je 15 zagnanih mladih, za samo izvedbo festivala pa je aktivnih približno 40 oseb.

Brez festivala se tekom poletja ne bi dogajalo skoraj nič, tako da mladi poskrbijo za kulturno in zabavno popestritev sicer kulturno in festivalsko zaspane Bele krajine. Tako v nekaj več kot 2 tednih pripravijo več kot 25 dogodkov.

Vodja festivala Jure Kuhar je prepričan, da festival brez takšne ekipe, ki ga soustvarja, ne bi obstajal in da je za organizacijo potrebno veliko odrekanja in medsebojnega razumevanja, s čimer pa dokazujejo, da mladim lahko uspe vse, le priložnosti morajo imeti.


> Vstopnice za Črnfest si lahko KAR 5€ CENEJE zagotovite pri Mladi smo.


448

Nalaganje vsebine...

Loading...