Legendarni DJ Jazzy Jeff: V mladosti si nisem predstavljal, da bom vrtel v klubu v Ljubljani
1117
Foto: Marko Delbello Ocepek

Prekaljeni didžej in producent, ki je sodeloval tudi z Eminemom, The Roots in Jewel se je, kljub dvema grammyjema v domači vitrini, v popkulturne anale najbolj vtisnil kot desna roka Willa Smitha v seriji Princ z Bel-Aira, ki ga je stric Phil redno metal iz hiše. Ali En, ki se je od njiju naučil spajanja muzike in humorja pa da se da biti kot raper tudi zafrkant, ne nujno resen in jezen tip, nam je prišepnil, da mu je bil Jazz vedno malo bolj všeč kot Will: »Ker je z manj besedami povedal veliko več.« Glasbena in TV ikona ter eden najvplivnejših hip hop didžejev bo 20. oktobra v klubu Cirkus nastopil ob izidu albuma M3, s katerim praznuje 30-letnico uspešne kariere.

KAKO JE BILO ODRAŠČATI V FILADELFIJI, KO SE JE ROJEVAL HIP HOP?

Prijetno. Bili smo zelo povezana družba prijateljev, ki so bili takrat skupaj z družino moj cel svet. Igrali smo košarko, se družili, potem pa sem kot najstnik odkril glasbo in ko sem se je enkrat resno lotil, me je hitro potegnilo notri. In tu sem še danes.

HIP HOP SE JE OD ČASOV, KO STA ZAČELA SODELOVATI Z WILLOM, ZELO SPREMENIL.

Predvsem je postala to velika, globalna kultura. V mladosti si nisem predstavljal, da bom vrtel na hip hip festivalu na Hrvaškem ali v klubu v Ljubljani. A hip hop je danes prisoten v vsakem kotičku sveta. Tega v 80. in v začetku 90. let nismo pričakovali in zato je bilo še toliko bolj vznemirljivo spremljati ves ta razvoj.

LANI STA Z WILLOM PO 12-LETNI PAVZI ZDRUŽILA MOČI NA DVEH KONCERTIH. ZAKAJ TAKO DOLG PREMOR?

(smeh) To boste morali pa vprašati Willa. Krivi so urniki. Kot eden največjih filmskih zvezdnikov na planetu in družinski človek težko najde čas za usklajevanje več karier. Tudi prej nisva šla nikoli na pravo turnejo, vedno sva nizala nastope tistih nekaj prostih dni ali tednov med snemanji.


STE VRHUNSKI SELEKTOR IN DJ. KAKO POMEMBEN PA JE PRI VAŠEM DELU ŠOV?

Odvisno kje vrtiš. Izhajam pa iz tega, da me nikoli ne bodo mogli vsi videti v živo, zato dajem glavni poudarek na glasbo, vse mora zveneti odlično. Šele potem pridejo na vrsti močni vizuali, posebni učinki in komunikacija z občinstvom.

KAJ JE WILLOVA NAJVEČJA ODRSKA KVALITETA?

Zelo je energičen. Pa rad se zabava. Zelo dvomim, da se je to, odkar sva bila nazadnje skupaj na odru, kakorkoli spremenilo. Kvečjemu bo po vse teh letih odzotnosti s kncertnih odrov zdaj še bolj eksploziven in zabaven.

KDAJ STA BILA NAZADNJE V STUDIU?

Glasbe že kar dolgo nisva delala skupaj. Ves čas se meniva, da bi moala kaj posneti, a v studio bo šel šele, ko bo na to zares pripravljen in prepričan, da lahko naredi kaj res dobrega.